Vanaf januari 2015 is de achtste versie van de Standaard RAW bepalingen beschikbaar. Het CROW kopt het volgende: “Omnummeren van RAW-hoofdcodes: geen lichtzinnige actie”
De adviseurs van Akertech zijn op de hoogte van laatste wijzigingen en kunnen u adviseren en helpen bij de implementatie van de wijzigingen.
Kort samengevat zijn er de volgende wijzigingen:
- Alle hoofdstukken zijn gecontroleerd en afgestemd op de nieuwste (Europese) normen
- De standaard 2015 is aangepast aan de wijzigingen in de UAV 2012 ten opzichte van de UAV 1989
- Op basis van de ‘Kwaliteitscatalogus openbare ruimte’ zijn beeldbestekken officieel opgenomen in de systematiek
De standaard 2015 bevat een aantal nieuwe deelhoofdstukken:
- Bepaalde deelhoofdstukken zijn geactualiseerd
- Het gebruik van raamovereenkomsten is verbeterd door actualisatie aan de praktijk en een beter onderscheid tussen raamovereenkomst en deelopdrachten.
Deze keer is er een best ingrijpende omnummering geweest van de hoofdcodes:Het CROW streeft er naar om zo min mogelijk in de nummering te wijzigen. Daar heeft de markt immers alleen maar last van. Soms blijkt het echter niet mogelijk de bestaande nummering te handhaven. Eens in de vijf jaar is er dan de mogelijkheid tot omnummeren. Dat hier vooraf goed over wordt nagedacht, mag duidelijk zijn. Een wijziging moet consistent zijn om niet over vijf jaar weer opnieuw te worden aangepast. Er is een aantal redenen om codes te wijzigen binnen een werkcategorie:
Verlies van samenhang
Denk aan werkcategorie 25 Leidingwerk. Deze bevat Riolering en Gas- en waterleiding. Door de jaren heen zijn de eisen aan beide zodanig veranderd dat het niet logisch meer is deze in dezelfde werkcategorie onder te brengen. Daarom wordt alleen Riolering nog opgenomen in werkcategorie 25 en is besloten Gas en waterleiding te ‘verhuizen’ naar een andere plaats. Dit betekent dat deze resultaatsbeschrijvingen omgenummerd worden.
Reorganisatie
Een goed voorbeeld van reorganisatie is werkcategorie 51 Groenvoorzieningen. Sinds 1990 zijn allerlei verschillende werkzaamheden die thuishoren bij groenvoorzieningen toegevoegd. Van wortelschermen tot lieveheersbeestjes. Hierdoor is de logica in de opbouw verloren. Omdat ook het Hoofdstuk 51 in de Standaard RAW Bepalingen opnieuw is ingedeeld, zijn in het verlengde daarvan ook meteen de resultaatsbeschrijvingen opnieuw geordend.
Ruimtegebrek
Een derde reden is ruimtegebrek. Dit ontstond rondom de hoofdstukken Wegverhardingen, waar de catalogus met resultaatsbeschrijvingen, maar met name De Standaard dreigde ‘vol te lopen’. Om die reden zijn alle werkzaamheden die met wegverhardingen te maken hebben omgenummerd naar werkcategorieën in de 80-serie. Elke soort wegverharding zijn eigen werkcategorie. Zo kunnen we weer jaren vooruit.
Wilt u advies over de nieuwe RAW Standaard 2015 of uw moederbestek laten aanpassen? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs via telefoonnummer 013-5229900 of info@akertech.nl
Harold Bolk
Commercieel manager Akertech